Soki nie są już tylko orzeźwiającym napojem, który skutecznie gasi pragnienie w letnie dni. Obecnie, tego typu produkty owocowe lub warzywne uznawane są za jedne z najbardziej cennych źródeł witamin, enzymów oraz soli mineralnych.
Bez wątpienia są to składniki, obowiązkowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu! W efekcie ogromnego zainteresowania konsumentów, producenci soków zadbali o to, by odbiorca miał w czym wybierać. W rezultacie, w asortymencie sklepików, hiper- supermarketów znaleźć można ogromną ilość soków kartonowych, butelkowych, ekologicznych. Trzeba jednakowoż pamiętać, że żadne z nich nie dorównują smakiem, aromatem, poziomem substancji odżywczych do tych świeżo wyciskanych. To, co różni jeszcze soki wyciskane od tych oferowanych przez sklepy to fakt, iż są one dostępne tylko wybranych wariantach smakowych.
Tymczasem, posiadając wyciskarkę to co może ograniczać nas w tworzeniu owocowo warzywnych kompozycji, to tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. A owoców nadających się do pełnienia roli składnika soku. W sezonach jesienno-zimowych warto decydować się na owoce polskich sadów. W lecie jednak można pokusić się o owoce egzotyczne. Sok z nich będzie z pewnością pełny witamin, ale także orzeźwiający. Świat owoców jest ogromny, w tym tekście uchylimy zaledwie rąbek naturalnej, słodkiej tajemnicy.
Winogrona by można było z nich uzyskać sok, muszą być pulchne i niepomarszczone.Winogrona powinny być nienaruszone, nie powinien wyciekać z nich sok oraz powinny być solidnie przytwierdzone do zdrowo wyglądającej łodygi.
- Mango, charakteryzuje się słodkim smakiem o ile jest dojrzałe. Niedojrzałe owoce mango mają mniej intensywny zapach lub w ogóle nie pachną. Świeże mango powinno być lekkie w dotyku, ale należy unikać owoców, które są bardzo miękkie lub poobijane.
- Wybierając awokado, warto przyjrzeć się czy te owoce są o ciemnobrązowej skórce. Jasnozielona skórka oznacza, że awokado nie jest świeże ani twarde.
- Wybierając owoce kiwi, należy przytrzymać je kciukiem i palcem wskazującym oraz delikatnie ścisnąć. Najsłodsze owoce będą delikatnie ustępowały pod wpływem nacisku.
- Cytryna. Warto szukać ciężkiej cytryny o gładkiej i wilgotnej skórki.