Najlepiej zdecydować się na wyciskarki o następujących cechach: jednoślimakowe, wolnoobrotowe i pionowe. Nie niszczą one witamin i innych dobrych substancji (enzymów, fitosubstancji), które są zawarte w owocach i warzywach.
Mniejsze obroty to gwarancja zatrzymania dobrych składników, bo obroty te są zbliżone do tłoczenia naturalnego. To najzdrowszy sposób na uzyskanie soku.
Jednoślimakowe nowoczesne wyciskarki mają 40-50 obrotów na minutę. Są to np. Hurom HF 2G, Hurom HG 2G, Hurom HH 2G, Kuvings NS, Kuvings B6000, Cooksense.
Najnowsza generacja wyciskarek
Pozwalają wydobyć z soku jak najwięcej substancji odżywczych.
Te pionowe dają 30% więcej soku.
Modele Hurom (Hurom HF 2G, Hurom HG 2G, Hurom HH 2G) regulują gęstość soku.
Wyciskanie soku zajmuje im mało czasu.
Kuvings B6000 ma szeroki otwór wlotowy, więc produktów nie trzeba kroić przed włożeniem, co skraca czas przygotowania.
Są bezpieczne – lekkie materiały Ultem i Tritan nie wchodzą w reakcję z sokami.
Ślimak wciąga wszystkie składniki i nie ma potrzeby popychania ich, dlatego wyciskarki się nie zapychają.
Wyciskarkę trzeba myć raz dziennie bez względu na wielokrotność wyciskania soku.
Wystarczą 3 minuty, aby umyć urządzenie. Te pionowe mają nowoczesny system silikonowych wycieraczek, żeby sita mogły się myć same.
Po skończonej pracy trzeba wlać do urządzenia 2-3 szklanki wody oraz zatkać wlot. Uruchomienie wyciskarki spowoduje, że będzie się ona czyścić. Wszystkie resztki będą usunięte.
Wyciskarki pracują szczegółowo. Dokładnie wyciskają i twarde, i miękkie produkty, a także zioła i liście. Dzięki nim można otrzymać sok pokrzywowy i szpinakowy, również sok z trawy jęczmiennej.
Cechuje je wielość funkcji: robienie soku, homogenizowanie, robienie lodów, szatkowanie.
Hurom HF 2G, Hurom HG 2G, Hurom HH 2G mają specjalne sita do musów i smoothies.
Kuvings NS, Kuvings B6000 mają specjalne sita do koktajli, musów, a także mincer do lodów.
Cooksense mają mincer do homogenizacji, lodów. Mogą też szatkować.
Zajmują mało miejsca (pionowe mają 20-25 cm szerokości, a poziome 40-50 cm).
Niewłaściwy wybór
W użytku nie sprawdzą się wyciskarki jednoślimakowe poziome, bo zastosowano w nich starsze technologie. Mają wysokie obroty (80-120 na minutę), co sprawia, że sok jest pozbawiony wielu enzymów, witamin i substancje zdrowotne. Niszczenie tych składników następuje przez nagrzanie się soku.
Potrzeba dużo czasu, aby dokładnie je wyczyścić. Należy rozłożyć wszystkie ich elementy, umyć, a następnie wysuszyć. Konieczne jest to po każdym wyciśnięci soku i trwa do 40 minut.