sok z kartonu kontra sok z wyciskarki Świeże soki będą co do zasady dużo lepszym rozwiązaniem niż soki z kartonów. Wyciskane na świeżo soki nie będą miały sztucznych barwników, konserwantów i dodatków chemicznych. Natomiast soki z kartonów najczęściej są dodatkowo słodzone i rozcieńczone wodą.

Sok, który kupujemy w sklepie w wielu przypadkach przygotowywany jest z koncentratu zagęszczonego, który następnie jest rozcieńczony. Sok tak przygotowywany może być również pasteryzowany, dlatego wysoka temperatura niestety zabije najcenniejsze składniki. Skład soku zawsze można sprawdzić na opakowaniu, ale nie mamy możliwości sprawdzenia jak taki sok będzie przygotowywany i jakie będą warunki jego zrealizowania.

Soki tworzone są często w zakładach, gdzie pojawiają się w nich różne zanieczyszczenia. Oprócz tego zawsze do przygotowywania soków wybiera się owoce niskiej jakości. Powszechnie stosuje się spady i takie owoce, które są uszkodzone, zgniłe i nie nadają się do innego wykorzystywania. Do normalnej sprzedaży takie owoce nie będą mogły trafić. Kupowanie takich soków jest więc nieco jak loteria i to z przewagą złych losów. Sprzęt do produkcji domowych soków Wyciskarka jest takim urządzeniem, które skutecznie oddzieli włóknistą masę od składu surowców.

co można przetworzyć w wyciskarce? Zaletą wyciskarki będzie również to, że poradzi sobie świetnie z produktami, które trudno jest przerabiać. Można tutaj mówić o szczególnie twardych warzywach oraz liściastych produktach. Można szukać urządzenia, które będzie się ręcznie obsługiwać jak i sprzętu elektronicznego. Druga opcja jest korzystniejsza, ponieważ praca urządzenia będzie dokładniejsza i efekt końcowy lepszy. Sokowirówka pracuje zdecydowanie mniej efektywnie niż wyciskarka. Najpierw będzie przecierać składniki a potem odwiruje i je oddzieli sok od masy. Następnie trzeba będzie całe urządzenie bardzo dokładnie czyścić a to zajmie sporo czasu. Jednocześnie trzeba wziąć pod uwagę to, że sprzęt będzie się sprawdzał wyłącznie przy niewielkiej ilości surowców.

Sposób działania urządzenia jest taki, że cenne składniki odżywcze w trakcie pracy urządzenia będą niszczone. Sok taki ma niższą wartość odżywczą niż ten sok pozyskiwaniu z użyciem wyciskarki. Sokowirówka będzie również przygotowywać sok, który jest bardziej spieniony a nie wszystkim taki sok odpowiada. Soki można również przygotowywać sobie z użyciem blendera.

zamiast wyciskarki do soków, blenderTaki sprzęt jest oczywiście tańszy niż sokowirówka czy wyciskarka ale wymaga dużo większego wysiłku i mocy, jeśli ma przygotowywać soki. Używając blendera przygotowuje się raczej gęstą masę, która ma jednolitą konsystencję. Da się przygotować wartościowy sok, mus czy koktajl. Jednak podobnie jak w przypadku sokowirówki takie urządzenie nie będzie w stanie poradzić sobie z warzywami liściastymi. W tych wszystkich zestawieniach najlepiej będą wyglądać wyciskarki.