Jednym z najpopularniejszych powodów, dla których warto pić smoothies, jest utrata wagi. Ale napełnianie blendera dużą ilością owoców, a następnie wrzucanie mleka lub soku po prostu nie będzie tego robić. Na początek ładujesz zbyt dużo owoców. To da Ci szybki zastrzyk energii, ale sprawi, że poczujesz się znowu głodny chwilę później, kiedy cukrowy haj zniknie. Tak więc Twój smoothie musi być wystarczająco treściwy, aby przetrwać do następnego posiłku, dzięki czemu nie będziesz odczuwać pokusy podjadania w międzyczasie.
Najlepszym sposobem na schudnięcie przy pomocy smoothie jest traktowanie ich jako zamienników posiłków. Zastąp jeden lub dwa posiłki dziennie, najlepiej śniadanie i/lub lunch sycącym, pożywnym smoothie, a wieczorem zjedz zdrowy, zbilansowany posiłek.
Jakie są sekrety odchudzającego smoothie?
- Powinien być niskokaloryczny
- Powinien mieć niską zawartość cukru i wysoką zawartość błonnika
- Powinien składać się z niskokalorycznych, bogatych w składniki odżywcze składników, oraz
- Powinien być wystarczająco gęsty, aby był sycący
Kalorie
Jednym z najprostszych sposobów na schudnięcie jest zmniejszenie ilości kalorii w diecie. Tak samo jest z napojami typu smoothie. Smoothies są tym, co do nich włożysz i łatwo jest stworzyć 600-kalorycznego potwora. Jeśli wypełnisz swój blender śmieciowym jedzeniem, nie schudniesz. Celuj w 300 - 400 kalorii jako zamiennik posiłku w smoothie.
Węglowodany
Węglowodany mają złą sławę w przeszłości, ale podobnie jak tłuszcze, są niezbędne dla naszego organizmu, aby funkcjonować prawidłowo. Węglowodany są głównym źródłem paliwa dla naszego organizmu i dostarczają energii do mózgu i mięśni. Istnieją trzy rodzaje węglowodanów występujące w żywności:
- Cukier - w owocach, mleku i dodanych cukrach znajdujących się w żywności.
- Skrobia - w zbożach, roślinach strączkowych i warzywach.
- Błonnik pokarmowy - występuje tylko w pokarmach roślinnych.
Większość cukru w diecie powinna pochodzić z takich produktów jak owoce i nabiał, a nie z cukrów rafinowanych. Jednak smoothie wypełnione wyłącznie owocami będzie zawierało zbyt dużo cukru i sprawi, że wkrótce po jego spożyciu poczujesz się głodny. Aby uzyskać zdrowy smoothie, musisz zrównoważyć to innymi składnikami, które zawierają białko lub zdrowe tłuszcze, takie jak awokado, zielenina, orzechy lub nasiona.
Błonnik
Błonnik jest niezbędny do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dlaczego? Istnieją dwa powody. Po pierwsze dlatego, że żywność zawierająca błonnik jest trawiona w znacznie wolniejszym tempie, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Po drugie, wypełnia cię, zapobiegając głodowi, więc nie kończysz najeżdżając na słoik z ciasteczkami i podjadając między posiłkami, a tym samym jedząc mniej.
Istnieją dwa główne rodzaje błonnika: nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny nie rozpuszcza się w wodzie i pomaga zapobiegać zaparciom. Błonnik rozpuszczalny tworzy w wodzie żel i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. To właśnie błonnik rozpuszczalny spowalnia wchłanianie cukru przez organizm. Najlepszym jego źródłem są owoce, warzywa, pełne ziarna i rośliny strączkowe. Dąż do uzyskania co najmniej 10 gramów błonnika w smoothie, dodając bogate w błonnik pokarmy, takie jak jagody, jarmuż, awokado, kiwi, gruszki, fasola, siemię lniane i nasiona chia.
Tłuszcz
Tłuszcz, wraz z węglowodanami i białkiem, jest niezbędnym składnikiem odżywczym. Zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze nienasycone, są niezbędne dla dobrego zdrowia, ponieważ pomagają organizmowi wchłaniać składniki odżywcze. W rzeczywistości witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E i K potrzebują tłuszczu, aby nasz organizm mógł je wykorzystać. Tłuszcze występują w dwóch postaciach: nasyconej i nienasyconej.
Tłuszczenasycone znajdują się głównie w produktach zwierzęcych, takich jak czerwone mięso, masło, ser i pełnotłusty nabiał.
Tłuszczenienasycone znajdują się głównie w produktach roślinnych, ale także w owocach morza. Te zdrowe tłuszcze to tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które pomagają utrzymać równowagę cholesterolu we krwi, poprzez obniżenie złego (LDL) cholesterolu i podwyższenie dobrego (HDL) cholesterolu.
Tłuszcze jednonienasycone znajdują się w oliwkach, awokado i orzechach. Oprócz poprawy poziomu cholesterolu we krwi, badania wykazały, że mogą one korzystnie wpływać na poziom insuliny i kontrolę poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie pomocne w przypadku cukrzycy typu 2.
Tłuszcze wielonienasycone to tłuszcze niezbędne. Oznacza to, że są one wymagane do normalnego funkcjonowania organizmu, ale nasz organizm nie jest w stanie ich wytworzyć, więc muszą być one przyjmowane z dietą.
Istnieją dwa główne rodzaje: kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Kwasytłuszczowe omega-3 znajdują się w orzechach włoskich, siemieniu lnianym, oleju rzepakowym, nasionach chia, tłustych rybach, takich jak tuńczyk, łosoś i sardynki oraz owocach morza, takich jak przegrzebki i małże. Tłuszcze omega-3 są ważne dla zdrowia mózgu i serca oraz mogą zmniejszać stan zapalny.
Kwasy tłuszczowe omega-6 znajdują się w wielu rodzajach olejów roślinnych, takich jak kukurydziany, sojowy i krokoszowy, i również okazały się pomocne w ochronie przed chorobami serca.
Białko
Białko jest ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu. 15 - 20% dziennego spożycia kalorii powinno pochodzić z białka. Pomaga ono również w utracie wagi. Białko dłużej się trawi, więc spala więcej kalorii, co oznacza, że szybciej pozbędziesz się zbędnych kilogramów.
Białka składają się z łańcuchów aminokwasów. Pokarmy takie jak quinoa, ryby, jaja, mięso i ser zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Podczas gdy ziarna, rośliny strączkowe, warzywa i owoce zawierają tylko niektóre z nich. Organizm rozkłada białko znajdujące się w żywności na poszczególne aminokwasy i wykorzystuje je do odnowy i naprawy komórek naszego ciała.
Aby schudnąć dzięki smoothie, Twój napój musi zawierać wystarczającą ilość białka, aby utrzymać Cię przez cały dzień, w przeciwnym razie zaczniesz odczuwać głód wkrótce po jedzeniu. Białko można łatwo dodać do smoothie w postaci mleka sojowego, jogurtu greckiego, twarogu, miękkiego tofu, fasoli, orzechów lub masła orzechowego.
Jeśli próbujesz schudnąć za pomocą smoothie, są pewne składniki, które są zdecydowanie na liście "nie-nie":
- Dodane substancje sł odzące - Jeśli dodałeś naturalnie słodkie owoce, nie potrzebujesz dodatkowych substancji słodzących, takich jak miód czy syrop klonowy. Jedna łyżka stołowa może dodać ponad 60 kalorii.
- Owoce z puszki - Owoce z puszki są często pełne cukrowych syropów, które dodadzą niepotrzebnych i niechcianych kalorii do Twojego smoothie.
- Nabiał - Jogurt w stylu greckim jest tutaj wyjątkiem. Nabiał doda dodatkowych kalorii do Twojego smoothie i powinien być unikany, jeśli chcesz schudnąć.
- Jogurty smakowe - Jedynym jogurtem, który dodaję do moich smoothie jest jogurt grecki. Wiele aromatyzowanych jogurtów ma dodatek cukru. Najlepiej ich unikać.
- Sok owocowy - Sok owocowy to skoncentrowany owoc. Cukry są skoncentrowane i nie zawierają błonnika, który można by uzyskać z owoców. Nawet jeśli wyciskasz własny sok, nadal spożywasz dużo cukru. Najlepiej unikać ich w odchudzających smoothies.
Dzięki tym napojom nie tylko schudniesz, ale będziesz miał więcej energii, nigdy nie będziesz czuł się głodny, będziesz miał lepsze trawienie i ogólne samopoczucie.