zalety wyciskanych soków Świeżo wyciskany sok to najlepszy sposób, aby szybko dostarczyć sobie mnóstwa witamin, minerałów oraz żywych enzymów. W ciągu piętnastu minut od wypicia soku trafiają one do krwiobiegu.

Od tej chwili nasz organizm może czerpać z nich substancji i wykorzystywać je jako budulec do odbudowy żywych komórek. Codziennie bowiem nasze ciało pozbywa się tych komórek, które zostały niejako zużyte. Na ich miejsce tworzone są nowe. Tyczy się to wszystkich narządów naszego ciała. Rzecz jasna nie wszystkich w tym samym momencie. Aby uzyskać jeden litr wyciskanego soku, należy użyć od półtora do dwóch kilogramów surowca. Bez wątpienia nie jest prostym zjedzenie półtora kilogramów jabłek lub marchwi. O wiele szybciej wypijemy natomiast pyszny sok.

Soki to nie źródło ogromnych ilości błonnika, ale pewna porcja witamin w naprawdę dużych ilościach. Świeżo wyciskany sok to świetny sposób na alkalizowanie organizmu. Ma to niezwykle ważne znaczenie dla każdego z nas. Kiedy poziom pH wraca do prawidłowego poziomu, w naszym organizmie dzieją się prawdziwe cuda. Dostajemy kopa energetycznego lepszego niż po tak lubianej kawie, łatwiej się nam myśli i koncentruje, a ilość snu, której potrzebuje się zmniejsza. Nawet śpiąc krócej, budzimy się wyspani i rześcy. Poprawie ulega także kondycja skóry, która zaczyna wyglądać po prostu lepiej. Zmniejsza się ochota na śmieciowe jedzenia. Zwiększa się również poziom optymizmu i zadowolenia z życia.

czym wyciskać zdrowe soki? Czego używać do wyciskania soków? Najlepiej sprawdza się wolnoobrotowa wyciskarka, która jest o wiele lepszym wyborem niż popularne sokowirówki. Sokowirówka tnie warzywa i owoce, używając do tego bardzo ostrych ostrzy. Jednocześnie robi to naprawdę bardzo szybko. W efekcie substancje zamknięte we wnętrzu komórek roślinnych wydobywane są w sposób mało efektywny. Do tego sok się natlenia i jest podgrzewany, co sprawia, że giną niezwykle cenne dla naszego organizmu witaminy oraz minerały. Powstającego odpadu jest naprawdę dużo. Do tego jest to ciągle mokry, co oznacza, że sok nie został wyciśnięty dokładnie.

Uzyskany z sokowirówki sok bardzo szybko się rozwarstwia, jest pełen piany. Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą warzywa oraz owoce przy pomocy bardzo silnego ślimaka. Następnie uzyskana pulpa jest powoli przecierana przez sito. Wszystkie cenne substancje, które znajdują się w soku, nie zostają w efekcie uszkodzone. Sok pozbawiony jest niemalże zupełnie piany, nie dochodzi do jego rozwarstwiania się.