Codzienne życie w biegu sprawia, że wielu z nas w ogóle zapomina o tym co bardzo ważne. Między innymi chodzi o żywienie, które wpływa na nasze zdrowie. Niby teoretycznie większość z nas zdaje sobie sprawę z tego jakie są zasady zdrowego żywienia, ale mało osób się do nich stosuje.
Czasem na pewno brakuje czasu i trudno będzie się tak odżywiać, ale zdecydowanie częściej nie chce się tego robić. Ostatnio zauważyć można nowy trend. Pojawia się większe zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi, dlatego zmienia się nastawienie ludzi. W codziennej diecie zaczynamy szukać dla siebie zdrowia. Jeśli nie da się zjeść odpowiedniego posiłku to może lepsze będzie wypicie smacznego soku z warzyw czy owoców. Kupowanie każdego dnia takiego soku generuje jednak duże wydatki, ponieważ są to po prostu drogie produkty. Nie każdego będzie stać, by każdego dnia pić kilka szklanek takiego soku. Lepiej więc będzie przygotowywać sobie tego typu napój samodzielnie.
Na rynku mamy dostępne różne wyciskarki i każdy może coś spośród nich dla siebie wybierać. Pod kątem ceny i jakości na pewno uda się wybrać dobry sprzęt. Mamy plastikowe urządzenia za kilkaset złotych, ale uda się także znaleźć sprzęty, które kosztują nawet kilka tysięcy. Urządzenie takie pozwoli nam przygotowywać smaczny i co bardzo ważne również zdrowy sok. Jednocześnie musimy pomyśleć czy lepiej wykorzystać sokowirówkę, która jest teoretycznie tańsza, ale nie będzie dawała nam takiej jakości soku jak wyciskarka. Sokowirówka będzie w trakcie pracy siekać owoce i warzywa i następnie przez bardzo szybkie obroty doprowadzi do oddzielenia soku od pulpy. Jednocześnie jednak w tej nieposiekanej części sporo soku zostanie i niestety będzie on stracony. W trakcie szybkich obrotów, które wykonuje sprzęt zwiększa się również temperatura soku a to sprawi, że część składników będzie się niszczyć. witaminy między innymi mają małą odporność na wysoką temperaturę.
Sokowirówka sprawi również, że proces utleniania soku będzie szybszy. Nie poradzi sobie również z warzywami zielonymi. Wyciskarka to urządzenie, które działa w oparciu o wolne obroty, w ramach których następnie miażdżenie surowca i uzyskiwanie soku z komórek tkanki łącznej. Dzięki takiej metodzie działania uda się ograniczyć zdecydowanie marnotrawstwo. Powolne zgniatanie produktów sprawi, że sok nie straci wartości i nawet przez około dwie doby może być przechowywany. Będzie tak samo dobrze smakował i zachowa wszystkie cenne składniki odżywcze. Jeśli mamy wyciskarkę nie będziemy się musieli przejmować obieraniem, ponieważ sok można wyciskać z każdego owocu i warzywa. Sprzęt ma najczęściej przygotowany otwór, którym usuwa się niewykorzystany surowiec. Urządzenie dobrze poradzi sobie również z owocami czy warzywami, które nie będą obrane oraz surowcami liściastymi. Ważne będzie również to, że taka wyciskarka jest łatwa w czyszczeniu i wystarczy nam kilka minut, by doprowadzić ja do porządku.