jak zrobić zdrowe soki owocowe Soki owocowe nie są już tylko smacznym i orzeźwiającym napojem, który skutecznie gasi pragnienie w upalne dni. Dziś, tego typu produkty owocowe lub warzywne uchodzą za jedne z najcenniejszych źródeł witamin, enzymów oraz soli mineralnych - składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu!

W odpowiedzi na ogromne zainteresowanie konsumentów, producenci napojów zadbali o to, by klient miał w czym wybierać. W rezultacie, na półkach sklepowych znaleźć można ogromną ilość soków kartonowych, butelkowych, ekologicznych - nieekologicznych. Jednakże żadne z nich nie dorównują smakiem, aromatem, poziomem substancji odżywczych do tych wyciskanych samodzielnie w domowym zaciszu. To, co wyróżnia jeszcze soki wyciskane od tych oferowanych przez komercyjne marki to fakt, iż są one dostępne tylko wybranych wariantach smakowych.

Tymczasem, posiadając wyciskarkę to co może ograniczać nas w tworzeniu owocowo warzywnych kompozycji, to tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. Jeśli jednak, nie mamy chęci, czasu by głowić się nad zestawieniem odpowiednich produktów warto wykorzystać gotowe przepisy. Te z kolei, można znaleźć właściwie wszędzie, my przedstawimy tylko kilka propozycji owoców, które doskonale sprawdzą się jako składnik soku. Owoce, które najlepiej sprawdzają się w tej roli są jabłka oraz wiśnie. Sporządzone z nich napoje są nie tylko przepyszne, ale mają bardzo dobry wpływ na przemianę materii, mogą też skutecznie wzmocnić serce.

przepisy na zdrowe soki Sok ze śliwek to kolejna propozycja, z której warto skorzystać, szczególnie w przypadku powracających problemów z zaparciami. Jako źródło wielu cennych składników mineralnych dużym uznaniem cieszą się truskawki, które dodatkowo zawierają sporo witaminy C. I one mogą być wykorzystane jako składnik soku, który nie tylko orzeźwi, ale i pomoże naszym nerkom oraz wątrobie.

Czarne porzeczki to kolejne cenne składniki soków owocowych, dzięki którym można wspierać naturalną odporność organizmu dostarczając mu porcji tak cennej witaminy C. Niezwykle oryginalną propozycją jest wprowadzenie do kompozycji warzyw. W tej roli doskonale sprawdzają się buraki, marchewki, seler a nawet ziemniaki. Podobnie jak owoce, dodadzą one napojowi niezwykłego, smakowego charakteru, ale także będą posiadać zbawienne właściwości na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.